reklama

V pořadí již třetí Festival vína Liberec, konaný ve Vratislavicích, hýřil novinkami

7. 9. 2017
Uplynulý víkend byl zajímavý přinejmenším ze dvou důvodů. Avizoval celou řadu velkých akcí pod širým nebem, naproti tomu meteorologové prorokovali děje s venkovními hrátkami těžko slučitelné. V sobotu se naštěstí jako zázrakem otevřelo slunečné okno, které pořadatele zachránilo před infarktem.
Zaměřili jsme se na dva souběžně konané festivaly uspořádané pro znalce dobrého pití. O postřehy z prvního Libereckého pivního festivalu jsme se s vámi již podělili v obrazovém reportu. Tentokrát zamíříme za vinaři na třetí Festival vína Liberec, pořádaný tradičně velkoobchodem s víny DECANTÉ a ateliérem Petr Stolín architekt.
Tato akce nás pro svoji atmosféru i ojediněle širokou a zajímavou nabídku vín baví již od prvního ročníku (2014), ze kterého jsme vám rovněž přinesli obrazovou reportáž. Po druhém ročníku bylo rozhodnuto, že se festival bude konat jako bienále, takže letos se FVL konal teprve potřetí. Tentokrát se před vratislavickým centrem 10-10-10, mimochodem dílem Petra Stolína, sešla padesátka vystavovatelů, kteří nabízeli ke koštu na pět set různých vín, sektů a dalších nápojů, majících společný základ ve vinné révě (viz. ZDE). Abyste měli vzorky čím proložit, o to se staralo kolem osmi prodejců nabízejících vesměs různé speciality. Nabídku doplnil stan kávy.

Petr Stolín je již od prvního ročníku podepsán především pod originální vizáží festivalu. Vstup na festival byl sice "zdarma", ale abyste mohli ochutnávat, museli jste si zakoupit festivalový set, což byla sklenička FVL3 + petka minerálky Korunní (doporučené vinaři jako ideální doplněk k vínu) + Průvodce festivalovými víny + skleněná zátka VINOLOK. To vše vás přišlo na 150 Kč. Kolik jste si koupili žetonů po 12 Kč, byla již vaše věc, ale chtěli-li jste si festival užít, s desítkou jste určitě nevystačili. Ortodoxní příznivci FVL pak od kasy pokračovali dál již v tričku FVL (200 Kč).
Foto Mad

Relativně vysoká vstupní investice zájem nijak nesnižovala, a to bylo teprve krátce po obědě.
Foto Mad

Máme nakoupíno, vyrážíme do vinného víru. Je čas na rozhovor s Hynkem Novotným, jednatelem Decanté a hlavním someliérem festivalu:

Red.: Jak se vám na dnešek spalo?
H.N.: Vzhledem k tomu, že máme stažené dobré aplikace na předpověď počasí, tak již kolem desáté večer jsme byli klidní, a když jsme ráno viděli slunce, tak jsme pochopitelně byli ještě radši, to byl takový bonus.

Red.: Stany jste objednávali operativně?
H.N.: Ne, takováto akce musí být na přeháňky připravená, ale je pravda, že vyloženě mokrou variantu jsme připravenou neměli.
Foto Mad

Red.: První ročník FVL se konal v areálu bývalé galerie v Liberci, tam to prostředí má fantastický genius loci, ale již ročník druhý proběhl zde, ve Vratislavicích, proč?
H.N.: Když se zrodila myšlenka představit špičku českého vinařství široké veřejnosti, chtěli jsme, aby se to odehrálo v nějakém důstojném prostředí v centru Liberce, protože jsme Liberečáci a máme své město rádi. Uspořádat festival v areálu bývalého Liebiegova paláce byla zárověň dobrá příležitost, jak upozornit na potenciál tohoto místa. Že se tam dají takovéto akce pořádat, se potvrdilo, bohužel přísliby města zlepšit zejména zázemí, aby akce neprobíhaly v bojových podmínkách, se nenaplnily. Takže jsme festival přenesli do profesionálního prostředí, které má zázemí a je kultivovanější. Míst s možnostmi, jaké má vratislavický kulturák, je poměrně málo a centrum 10-10-10 je navíc dobře situované na ose Liberec - Jablonec n.N.. Dnes vidíme, že lepší stanoviště bychom hledali těžko.

Red.: Proč je FVL bienále?
H.N.: Ono se to možná nezdá, ale přichystat takovouto akci je poměrně náročné, pokud chceme, aby náš festival měl ve všem špičkovou kvalitu, tedy vínem počínaje a kulturním programem konče.

Red.: Předloni bylo šlágrem festivalu oranžové víno, co je hitem letos?
H.N.: Letos tu máme celou sekci naturálních vinařů, přijelo jich celkem pět, kteří vyrábějí víno zcela na přírodní bázi.

Naturální vinařství Vinné sklepy Kutná Hora se nebojí ani punkových experimentů. Tento kalný Pinot Noir rozhodně nepatří mezi stolní vína a vyžaduje čas na prozkoumání všech chutí a vůní, které nabízí. Punkové víno vzniklo tak, že hrozny byly spontánně fermentovány v kónické nádrži 4 měsíce. Víno bylo homeopaticky ošetřeno květem řebříčku a po šetrném vylisování přímo bez filtrace stočeno do lahví.
Foto Mad

Red.: Jak si hlídáte kvalitu vystavujících vinařů?
H.N.: Firma Decanté je mnohaletým distributorem vín z celého světa a zastupujeme a distribuujeme výrobce špičkových moravských, ale i českých vín. Všichni vinaři, kteří tu dneska jsou, jsou naši dlouhodobí dodavatelé. Takže kvalita je lety prověřená, ta vína mají charakter a navíc dobrou filozofii. My se totiž programově zaměřujeme na výrobce, kteří nejsou zastoupeni v hypermarketech, na malá zajímavá vinařství.

Red.: Co je novinkou letošního ročníku?
H.N.: Máme tu sekci mladých vinařů do čtyřiceti let. To je zároveň nové sdružení, které vzniklo teprve na konci minulého roku a má zatím jen asi dvanáct členů. Mladí vinaři přicházejí s novými impulsy, protože řada z nich studuje vinařinu v zahraničí a víno je pro ně vášní na celý život.

Poznáte, která mladá vinařka právě nalila vzorek svého vína? Ano, je to Libuše Vrbová, absolventka oboru vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity. Dnes se společně s tatínkem naplno stará o výrobu vína ve Vinařství U Vrbů.
Foto Mad

Mladý vinař Milan Nestarec se nebojí bizarních pojmenování. Například Podfuck (hodnocení someliéra najdete ZDE) svůj název získal podle toho, že ač má červenou barvu, jde o bílé víno. Autor ho charakterizuje takto: "Když toto víno ochutnal kolega vinař, tvrdil, že se jedná o Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké se slabou barvou. Nechtěl mi věřit, že jde o Rulandské šedé. Jelikož mě již trochu zná, pravil: „To bude zase nějaký tvůj podfuk!“ Jde o Pinot Gris ze staré vinice, 35 let. Fermentace na slupce po dobu 14 dnů. Nebylo čiřeno ani filtrováno."
TRBLMKR přišel k názvu jednoduše, toto naturální Neuburské je pro svého výrobce troublemakerem (blíže například ZDE) a Miky-mauz je prostě oslavou autorova celoživotního vzoru.

Foto Mad

Red.: Jaké tu máte další sekce?
H.N.: Tak v první řadě máme tematickou sekci "I love riesling", protože máme rádi tuto královskou odrůdu a návštěvníci mohou ochutnat především německé a rakouské ryzlinky špičkových producentů. Jsou to vína, která se například velmi dobře párují s gastronomií. Další stage je věnovaná vínům šumivým. Nově tu máme i z vína míchané drinky a na Red stage najdete pouze dovozová červená vína.

V patře na terase jste měli možnost ochutnávat vína podle geografického umístění. Toto foto bylo pořízeno krátce po obědě, což byla doba, kdy stánky ještě nebyly v obležení. Takže chcete-li si FVL vychutnat bez front, nezapomeňte přijít spíš dříve.
Foto Mad
Foto Mad

Tematické sekce, které byly pro nás zajímavější, se nacházely dole. K vínu právě hraje kapela Vesna.
Foto Mad
Foto Mad

Průvodce byl šikovný pro všechny, kteří se nechtěli v nabídce ztratit.
Foto Mad

Již první ročník nás upoutaly některé výstřední etikety. Jak vidíte, v Arte Vini fungují nápady partnerky majitele vinařství Jana Neubauera i po třech letech.
Foto Mad

Velmi výrazné a neobvyklé viněty mají i speciální edice vín DECANTÉ. Víte, co to je MPFR? No přece cuvée Modrého Portugalu a Frankovky! RVNG pak podle stejného klíče nemůže být nic jiného než Ryzlink vlašský plus Neuburské (Neuburger, blíže ZDE).
Foto Mad

Red.: Je takový festival o zisku nebo o prestiži?
H.N.: V první řadě je o lásce k vínu a o tom dokázat si, že jsme schopni dát dohromady něco, co tu dosud nebylo, co je reprezentativní a po všech stránkách na úrovni. Snažíme se o fúzi dobrého vína, gastronomie, hudby a pohodového prostředí.  

Red.: Nebojíte se konkurence jiných akcí, kterých se konkrétně dnes pořádá asi pět?
H.N.: Ne, nebojíme, my jsme natolik specificky zaměření, že myslíme, že každého člověka v našem kraji, který má rád dobré víno, nemůže od našeho festivalu odradit ani festival pivní, ani setkání vozů Porsche ani cokoliv jiného.

Děkuji za rozhovor.

Text a foto Mad
teplo
26. 9. 2017 19:14 Zástupci města odstoupili z představenstva Teplárny Liberec. S většinovým akcionářem se město není schopno domluvit na postupu modernizace.
kotle
26. 9. 2017 16:09 V Libereckém kraji bude od 30. října možné znovu žádat o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější. Žádosti bude možné podat jen elektronicky.
tramvaj
26. 9. 2017 16:09 Nízkopodlažní tramvaj ve středu v Liberci poslouží jako netradiční učebna českého znakového jazyka. Akce má propojit světy neslyšících a slyšících.
tul
26. 9. 2017 15:56 Technická univerzita v Liberci dokončuje rekonstrukci budovy C za 32 mil.Kč. Připravuje opravu bývalých kolejí, kde chce vybudovat laboratoře.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
září
2017
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).