reklama

Značku Regionální potravina má devět výrobků z kraje

12. 10. 2018
Značku Regionální potravina v Libereckém kraji letos získalo devět výrobků. Producenti ji dnes převzali na Dni regionálních potravin, který se v Liberci uskutečnil podvanácté. Do letošního devátého ročníku přihlásilo 37 výrobců z kraje 90 produktů. Za dobu existence soutěže už označení získalo 61 výrobků, dva ale letos o značku přišly - ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval a také celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou.
Značku Regionální potravina má devět výrobků z kraje
Ilustrační foto

"My se na to velmi zlobíme, minimálně u toho jednoho případu - firmy Koláček. Snažíme se to rozhodnutí zvrátit. V dubnu skutečně kontrola zjistila, že tam nejsou jablka z Česka, ale oni velmi dobře věděli, že v tu dobu už se české jablko nedá sehnat. Vidíme to jako velkou nespravedlnost," řekl ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Jinak se podle něj situace pro drobné potravináře zlepšila a zjednodušila, a to i při označování potravin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. "Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele," řekl Erlebach, jehož Zemědělská farma K.E.K. zpracovává mléko.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje nově ponese světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, klobása Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Ocenění získal také bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku, tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci a slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Regionální potravinou je nově také řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.

čtk
voda
22. 10. 2018 17:05 Severočeská vodárenská společnost investuje do posílení zásobování vodou v Koberovech a Železném Brodě na Jablonecku. Práce mají skončit ještě letos.
slavia
22. 10. 2018 15:05 Vedení fotbalového Liberce podalo protest proti verdiktům rozhodčích v čele s Radkem Příhodou při dvou situacích nedělního zápasu se Slavií.
vražda
22. 10. 2018 13:08 Za vraždu prodavačky ve Vratislavicíchi soud potrestal čtyřicetiletého muže 18 lety vězení.Zasadil jí 14 ran nožem, původně tvrdil, že je druhá oběť přepadení.
volby
22. 10. 2018 10:01 Soud v Liberci se bude nakonec zabývat 15 stížnostmi v souvislosti s komunálními volbami. V pátek odpoledne přišla ještě jedna a týká se Jablonce..
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
říjen
2018
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).